10 vragen aan

30 oktober 2020

10 vragen aan… Columnist Tom-Jan Meeus

1. Wat is het grootste lobbysucces dat je in je loopbaan bent tegengekomen?

De steunpakketten voor bedrijven c.q. hun werknemers enkele weken na de uitbraak van Covid-19 in Nederland. Het tempo waarin die pakketten werden gerealiseerd nadat VNO-NCW en FNV ze bepleitten, en de omvang van de steun, waren (en zijn) ongekend.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Ik ben trouw gebleven aan NRC Handelsblad, de krant die mij veel kansen heeft geboden, maar ik kan niet ontkennen dat ik soms denk: het was achteraf misschien gezond geweest als ik was ingegaan op sommige van de aanbiedingen die ik eerder kreeg.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Ik begon mijn werkzame leven lang geleden bij het toenmalige weekblad De Tijd (het degelijke deel van het latere HP De Tijd), en werd daar op de politieke redactie gekoppeld aan Gerard Driehuis, die mij in veel opzichten heeft geleerd hoe je onderwerpen in dit vak aanpakt en beschrijft.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

De val van het kabinet-Rutte I, waarmee opnieuw duidelijk werd dat het relatief erg populaire rechts-nationalisme, na het echec met de LPF, niet in staat is over een langere periode een rol in het landsbestuur te spelen.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Openheid.

6. Welke partij wordt de grootste bij de TK2021 verkiezingen?

Niet te zeggen op dit moment.

7. Wat vindt je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Ik heb in het algemeen weinig achting voor wat ik minipolitiek noem: de politiek die alleen het eigen gelijk c.q. het eigenbelang waarde toekent. Den Haag opereert het beste als politici en hun partijen in staat zijn de eigen idealen en opvattingen ondergeschikt te maken in een poging met andere partijen maatschappelijke problemen op te lossen. Democratie is het uitvechten van meningsverschillen zonder geweld. Zo bezien is het compromis de hoogste vorm van beschaving.

Wat is belangrijker in de politiek, perceptie of inhoud?

Inhoud.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Koffie en kranten.

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Stefan Zweig: De wereld van gisteren (je wordt pas goed in je beroep als je ook belangstelling voor de wereld daarbuiten houdt – en de tijd is er naar boeken als deze te (her)lezen).

Aan wie geef je de 10 door, welke vraag wil je daar extra bij stellen en welke mag eruit?

Stieneke van der Graaf (CU).

Nieuwe vraag: wat is de beste houding voor Kamerleden als een lobby (zoals rond de faillissementswetgeving) zich misdraagt?

Te schrappen vraag: wie de grootste partij in maart wordt. Daar valt in een pandemie geen zinnig woord over te zeggen.

Meer lezen

Op 1 december is Job Barnhoorn gestart als senior coördinator Government Affairs bij de Renewable Energy Group (REG). In deze nieuwe functie zal hij zich inzetten voor de rol van hernieuwbare biobrandstoffen bij het behalen van de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen. Hij zal hiertoe zowel direct contact onderhouden met het Rijk en de Tweede Kamer, als indirect […]

Verder lezen »

Per 1 april is Ronald de Jong gestart bij Louwman Group als Manager Public Affairs. In deze rol zal hij verantwoordelijk zijn voor de public affairs activiteiten van Louwman Group in Nederland. Hiervoor werkte Ronald als Teammanager Mobiliteit & Verkeersveiligheid bij de ANWB.

Verder lezen »