10 vragen aan

21 september 2021

10 vragen aan … Edwin van Scherrenburg

1. Wat is het grootste lobbysucces dat u in uw loopbaan bent tegengekomen?

Ik weet niet of je het een echt lobbysucces moet noemen. Maar zelf vind ik het prachtig als we op zijn ‘Hollands’ ergens echt samen de schouders onder zetten. Het voorbeeld wat mij dan direct te binnen schiet is hoe we afgelopen jaar met de vakbonden en het kabinet in no-time alle steunpakketten voor ondernemers hebben uitgewerkt en steeds hebben aangepast tijdens de coronacrisis. Wekelijks zaten we bij elkaar. Die sfeer van samen optrekken moeten we wat mij betreft vasthouden op veel meer terreinen waar we voor grote uitdagingen staan. Je ziet hoeveel we dan voor elkaar kunnen krijgen. De werkloosheid is laag en we wisten banen en bedrijven in stand te houden. Zo eensgezind moet het toch ook op andere terreinen kunnen? 

2. Wat zou u achteraf anders hebben gedaan in uw loopbaan?

Na de Fyra werd ik bij NS verantwoordelijk voor communicatie- en stakeholdermanagement rond de aanschaf van alle nieuwe intercity’s en sprinters. Een miljardenprogramma. Toen hebben we er veel werk van gemaakt om de deuren open te zetten met bijvoorbeeld werkbezoeken voor media en politiek om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het op de rails krijgen van een trein. Het laten zien van alle dilemma’s en complexiteit -samen met de collega’s die het in de praktijk doen (experts)- is zo belangrijk. Dan ontstaat er veel meer begrip en mensen gaan met je meedenken. Dus wees transparant! Dilemmacommunicatie en transparantie worden onderschat en ook zelf had ik daar eerder mee aan de slag gewild achteraf. 

3. Wie was uw grootste leermeester (of juf) en waarom?

Ik heb de laatste vier jaar voor Hans de Boer gewerkt bij VNO-NCW. Door allerlei uitspraken door hem gedaan voor mijn tijd was ik extreem voorzichtig. We moesten in het begin erg aan elkaar wennen, maar uiteindelijk werden we een mooi team. Van hem heb ik daarbij geleerd hoe belangrijk het is om authentiek te blijven. Wees jezelf! Dat deed hij als geen ander. Hij maakte exact dezelfde grappen tegen premier Modi van India als tegen Mark Rutte als tegen de schoonmaker. Daarom liepen heel veel mensen met hem weg en kreeg ie veel voor elkaar. Juist ook bij mensen in het buitenland omdat ze zagen dat ie humor had en altijd volstrekt zichzelf was. Ik denk nog elke dag aan hem dat ie er niet meer is.     

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Er schiet me maar één woord te binnen; ‘toeslagenaffaire’. Ik roep al sinds ik bij het Ministerie van Economische Zaken werkte dat iedereen de uitvoering van beleid onderschat. Van minister tot ambtenaar tot lobbyist. Er is veel teveel dedain voor uitvoering. Uitvoering is vakmanschap! We moeten de uitvoerders weer leren koesteren. Er moet weer veel meer waardering komen voor vakkennis, kennis van sectoren en goede samenwerking met de praktijk.

5. Wat is uw belangrijkste lobbytip?

Wees jezelf en wees proactief! Niet meer niet minder. Je staat voor een belang. Wees daar eerlijk en open over. Schets wat belangrijk is voor jou en wat een kamerlid er aan kan hebben als hij/zij dat aankaart/pakt.

6. Wat is de beste houding voor Kamerleden als een lobby zich misdraagt?

De deur niet meer open doen!

7. Wat vindt u lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Ik geniet elke dag als ik naar de Malietoren (kantoor van VNO-NCW en MKB-Nederland) fiets van de stad en de sfeer rond het Binnenhof. Het gevoel dat je daar ook een piepklein rolletje mag spelen vind ik leuk. Als dat leidt tot tastbare resultaten, zoals een aanpassing van een wetsvoorstel of de steunpakketten in de coronacrisis, dan weet je weer waar je het voor doet; al die ondernemers in het land.  

Lelijk vind ik aan Den Haag de enorme fixatie op datzelfde Binnenhof. De waan van de dag en de relletjes. Iets meer op de grote lijnen en trends letten aub. We maken mekaar gek met al het ge-navelstaar. Zorg dat je je oor ook buiten die Haagse kaasstolp te luister blijft leggen want je beeld op de werkelijkheid vertroebelt als je maar in die molen blijft draaien. Daarom lees ik bijvoorbeeld de columns van Caroline de Gruyter in NRC altijd graag en ga ik graag op werkbezoek met onze voorzitter. Even weer naar het grotere plaatje kijken van buitenaf. 

8. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

Social media, social media en social media. We maken mekaar gek. Terwijl je alleen echt succesvol kan zijn als je in de lange termijn investeert. Dus maak dat prachtige initiatiefwetsvoorstel. Doe dat grondige onderzoek. Bouw aan goede relaties!

9. Hoe ziet uw favoriete zondagmorgen eruit?

10 km rennen met buurman Seb om half negen. Dan in zee duiken. Weer of geen weer. En dan lekker ontbijten met het gezin met eitje en verse jus. 

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Geen idee. “De vrolijke verrader”? Wat een verhaal en wat een leven. Over Nederlander die eerst een Brits spion werd en daarna dubbelspion werd en overliep naar de KGB. Wat een levensverhaal. Ik ben dol op biografieën. Allemaal lezen dat boek in de vakantie.

Aan wie geef je de vraag door?

Aan Wietze Smid, hij is associate director bij Confidant Partners.

Meer lezen

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Monique Schumans, Director Public Affairs bij TNO. 1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Bij een rivierverruimingsproject in Gelderland heb ik de plotselinge lokale druk […]

Verder lezen »

De Jonge Klimaatbeweging is door de leden van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) uitgeroepen tot winnaar van de prijs voor de meest succesvolle lobby (De Zilveren Vos 2022). De Jonge Klimaatbeweging (JKB) onderscheidde zich door de onafhankelijke generatietoets in het Coalitieakkoord te krijgen. Alex Panhuizen, manager public affairs bij de JKB, nam de prijs […]

Verder lezen »