10 vragen aan

19 april 2023

10 vragen aan … Manon Stevens

In onze vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politieke speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Manon Stevens, Politiek lobbyist bij De Dierenbescherming.

  1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Ooit, lang geleden, organiseerde ik met mijn voormalig collega’s een lobbylunch met Tweede Kamerleden op een dinsdag om 12.00 uur, wetende dat dan bijna alle wekelijkse fractievergaderingen gaande zijn. Er kwam dan ook vrijwel niemand opdagen. Mijn leerpunt was dat de agenda’s van Tweede Kamerleden altijd leidend zijn. Als lobbyist pas je je agenda daarop aan. Ik heb veel meer fouten gemaakt in de loop der jaren, maar deze is me altijd bijgebleven.

  1. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Ik heb altijd ontzettend veel plezier in mijn werk gehad, dus er is weinig dat ik achteraf anders zou hebben gedaan. Misschien had ik eerder moeten gaan lobbyen voor een onderwerp dat me dicht bij het hart ligt, zoals nu bij de Dierenbescherming. Ik merk dat dat extra energie geeft en nóg meer voldoening als iets lukt.

  1. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Dat waren er velen, maar ik denk dat zowel Mark Rutte als Wim van de Donk de grootste indruk hebben achtergelaten: blijf dicht bij jezelf en investeer in persoonlijke contacten.

  1. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

De opkomst en neergang van Forum voor Democratie.

  1. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Wees altijd eerlijk, kom je beloftes na en praat niet te veel over jezelf.

  1. Waarom ben je lobbyist geworden? Wat drijft je als lobbyist?

Toen ik bij de provincie Brabant werkte als woordvoerder, ben ik gevraagd om de Brabantse lobby op me te nemen vanwege mijn ervaring in Den Haag (ik was daarvoor negen jaar voorlichter bij de VVD-fractie). Het lobbyvak was nieuw voor me, maar beviel me gelijk uitstekend. Door het contact met politici, medewerkers en collega’s heb je het gevoel altijd dicht op het vuur te zitten en daarom ook te kunnen bijdragen aan onderwerpen met nuttige informatie. Als dat dan ook nog leidt tot – in mijn geval – meer dierenwelzijn, ben ik geslaagd in wat ik doe.

  1. Welke politicus, waarmee je het niet per se op inhoud eens bent, bewonder je, en waarom?

Christianne van der Wal. Zij heeft een ontzettend belangrijke portefeuille, waarin zware besluiten moeten worden genomen voor de toekomst van Nederland en zij stuit continu op een enorme weerstand. Ondanks dat weet ze zich heel goed staande te houden. Mede te danken aan haar grote dossierkennis. Daarnaast vind ik haar een oprecht en leuk mens.

  1. Wat vind je de meest inspirerende lobby van de afgelopen tijd en waarom?

Het convenant Dierwaardige Veehouderij. Bij een goede uitkomst zou dit zomaar het begin kunnen betekenen van het einde van de intensieve veehouderij, waarmee we in Nederland veel te ver zijn doorgeslagen.

  1. Wat is jouw mooiste reisherinnering en waarom?

Een rondreis door Canada. Daar zijn overal (wilde) dieren, prachtige natuur, lekker eten en de liefste mensen.

  1. Welk boek moet de PA-professional gelezen hebben?

Ik heb het vak geleerd door het gewoon te gaan doen, door naar de ervaringen van anderen te luisteren en óók door regelmatig op mijn bek te gaan. Lobbyen leer je niet uit een boek, al vind ik het persoonlijk wel leuk om af en toe een biografie van een (oud-)politicus te lezen.

Meer lezen

Een initiatief van De Volkskrant. Benieuwd waar het over gaat?

Verder lezen »

In onze vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politieke speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Jeroen Bruning, Public affairs and media relations manager bij Vitens. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Dat waren de momenten dat ik e bestuurders op […]

Verder lezen »