Overig

3 juni 2022

Jonge Klimaatbeweging wint publieksprijs De Zilveren Vos voor beste lobby

De Jonge Klimaatbeweging is door de leden van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) uitgeroepen tot winnaar van de prijs voor de meest succesvolle lobby (De Zilveren Vos 2022). De Jonge Klimaatbeweging (JKB) onderscheidde zich door de onafhankelijke generatietoets in het Coalitieakkoord te krijgen. Alex Panhuizen, manager public affairs bij de JKB, nam de prijs tijdens het BVPA-congres in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Arco Timmermans.

Na een uitgebreide campagne, waarbij de beweging regelmatig bij politieke kopstukken aan tafel wist te komen, is het ze gelukt om in het Coalitieakkoord een onafhankelijke generatietoets voor beleid op te nemen. Daarbij was de jury onder de indruk van hoe de beweging op creatieve en doortastende wijze jongeren weet te betrekken en te activeren bij politieke besluitvorming. Hun beperkte ervaring binnen het PA-vak wordt volgens de jury dan ook ruimschoots gecompenseerd met een authentiek verhaal, energie en doortastendheid.

Aniek Moonen, voorzitter Jonge Klimaatbeweging: “Een ongelooflijk groot compliment en een grote eer! Dit is het bewijs dat tomeloze inzet, een ontzettend gemotiveerd team en passie, jarenlange ervaring kan overstijgen.”

De Zilveren Vos is een nieuwe publieksprijs, ingesteld door de BVPA om aandacht te vragen voor de positieve bijdrage van lobbyisten aan het maatschappelijke en politieke debat. De prijs is bestemd voor de meest intelligente, vakbekwame en verbindende lobby. Dit jaar voorbehouden aan een koepel, brancheorganisatie of belangenorganisatie.

Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit Arco Timmermans (hoogleraar Public Affairs), Caspar van den Berg (hoogleraar Bestuurskunde en Eerste Kamerlid namens de VVD) en Marielle van Oort (Directeur Van Oort & Van Oort en directeur van de PA-academie), selecteerde een top 3 uit vele tips van leden. Naast de Jonge Klimaatbeweging, waren De Mobiliteitsalliantie en FNV Metaal genomineerd voor de prijs. Tijdens het BVPA-congres in De Remise, Den Haag konden de leden hun stem uitbrengen, waarna de Jonge Klimaatbeweging als winnaar uit de bus is gekomen.

Meer lezen

Eind september gingen Hein Greven en Robin Beentjes (beiden adviseurs bij Wepublic) naar het Springtij Forum – een driedaags duurzaamheidscongres op Terschelling. In onderstaande blog schrijven ze over hun ervaring en hun lessons learned.

Verder lezen »

Per 1 september is Willem-Jan Verdoes in dienst getreden van Royal FloraHolland in de functie van lobbyist. Eerder werkt hij in dezelfde rol bij de gemeente Westland en bij PDR. Dat is een bureau voor strategie en communicatie. Hij heeft zich beziggehouden met de energietransitie, verduurzaming van de (glas)tuinbouw en samenwerking in de tuinbouwwereld. Daarnaast […]

Verder lezen »