10 vragen aan

6 maart 2024

10 vragen aan… Ellen Moonen-Ophof

In onze vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politieke speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Ellen Moonen-Ophof,  Public Affairs professional bij PGGM.

  1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Te snel willen gaan en dan te gefocust zijn op het resultaat in plaats van op het proces. Als je voor een vereniging met veel vrijwilligers werkt (zoals in mijn vorige functie), dan moet je de tijd nemen om af te stemmen en hen aangehaakt houden. In mijn gedrevenheid vergat ik dat soms. Nu ik weet hoe belangrijk dit is, neem ik meer tijd voor die afstemming.

  1. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Ik was laatst op werkbezoek bij een ambassade. In gesprekken met de medewerkers daar werd me al snel duidelijk hoe boeiend hun functies zijn. En je werkt natuurlijk op een toffe plek. Daar had ik best een tijdje willen werken.
Ik ben mijn studieloopbaan trouwens ooit begonnen met een studie HBO-verpleegkunde. Ik sluit niet uit dat ik ooit terugkeer naar de zorg.

  1. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Mariëlle van Oort van Van Oort en Van Oort. Mariëlle is scherp, creatief, zit altijd bomvol goeie ideeën en is bovenal een heel fijn mens. En mijn collega Michel de Jonge, voor zijn Europese blik. Ik weet nu dat de snelste weg naar Den Haag soms toch echt via Brussel loopt.

  1. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

De Amerikaanse politiek en verkiezingen konden me altijd mateloos boeien. Maar intussen heb ik er – helaas – een afkeer van. De extreme polarisatie, de radicalisering van de Republikeinse partij, de poging om democratische processen en instituties de nek om te draaien: de aardigheid is er intussen meer dan af.

  1. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

In tijden waarin veel draait om het beeld wordt weleens vergeten dat de inhoud ook nog steeds moet kloppen. Wees dus voorbereid, ken je feiten, kom met een goed verhaal. En kom vooral ook samen waar dat enigszins kan.

  1. Waarom ben je lobbyist geworden? Wat drijft je als lobbyist?

Net zoals veel lobbyisten ben ik min of meer in dit vak gerold. Ik heb (na die opleiding verpleegkunde) geschiedenis gestudeerd, het leek me leuk om ‘iets met politiek te doen’ na mijn studie en kwam zodoende in de Tweede Kamer terecht, als fractiemedewerker. Toen kwam ik natuurlijk de nodige lobbyisten tegen. Dat leek me wel leuk werk, en dat blijkt nu ook. Als lobbyist zit je mooi op het snijvlak van communicatie, reputatie, strategie en beleid. Het is nooit saai.

  1. Welke politicus, waarmee je het niet per se op inhoud eens bent, bewonder je, en waarom?

Henri Bontenbal is een eerlijke en integere politicus. Hij nam een redelijk ondankbare taak op zich, waar anderen misschien het liefst hard weg zouden rennen. Ik hoop dat hij nog even in Den Haag blijft.

  1. Wat vind je de meest inspirerende lobby van de afgelopen tijd en waarom?

De stad Heerlen, en in het bijzonder Heerlen-Noord, heeft het al decennialang moeilijk en stond voortdurend in de hoek waar de klappen vielen. Dat het hen gelukt is om eindelijk de welverdiende aandacht en financiering te krijgen vind ik knap.

  1. Wat is jouw mooiste reisherinnering en waarom?

De Amerikaanse westkust maakte in 2015 veel indruk op mij. En ik werd er ook nog eens ten huwelijk gevraagd, dat gaf die reis echt een gouden randje.

  1. Welk boek moet de PA-professional gelezen hebben?

‘De macht van het verleden: geschiedenis van politiek wapen’ van Ivo van de Wijdeven biedt voor mij als historicus en lobbyist het beste van twee werelden. Maar ook als je niet zo van geschiedenis houdt is het een heel inzichtelijk boek, over hoe politici het verleden inzetten.

Meer lezen

In onze vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politieke speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Manon Stevens, Politiek lobbyist bij De Dierenbescherming. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Ooit, lang geleden, organiseerde ik met mijn voormalig collega’s een lobbylunch met […]

Verder lezen »

Een initiatief van EW. Benieuwd waar de podcast over gaat?

Verder lezen »