10 vragen aan

14 februari 2022

10-vragen-aan … Karen van den Einden

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Karen van den Einden, Senior adviseur Public Affairs en Positionering bij Natuur & Milieu. 

1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Mooie vraag. Niet lastig te beantwoorden want als lobbyist voor de natuur en het klimaat ben ik dan niet altijd tevreden over mijn lobbytrajecten. Maar de grootste fout die ik heb gemaakt is dat het me een aantal jaren terug bij de behandeling van de Omgevingswet niet is gelukt om de kwaliteit voor de leefomgeving te waarborgen op wetsniveau. De Omgevingswet is een groot, langjarig wetgevingstraject waarin een aantal wetten voor de leefomgeving worden gebundeld. Het is een complex traject; de inwerkingtreding van de wet wordt niet voor niets wederom uitgesteld. Ons adagium was: niet dichtgeregeld maar wel goed geregeld, maar ik kreeg het niet goed voor elkaar om daarvoor politieke meerderheden te krijgen. De boodschap was te complex en onze coalitie te klein. In ons polderland helpt het om verrassende coalities op te zoeken waarin je probeert tegengestelde belangen te verenigen, en dan een aanbod presenteert waar Den Haag niet omheen kan.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Ik had achteraf gezien graag een tijd in Brussel gewoond en gewerkt. Veel wetgeving komt daar vandaan, zeker ook voor het klimaat en natuur. Maar hoe alle trajecten lopen is voor mij soms nog een black box, ondanks ik er al een tijdje mee bezig ben. Wonen en werken in Brussel had mij denk ik veel netwerk, ervaring en kennis gebracht.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Na het ministerie van EZK ben ik bij een public affairs kantoor gaan werken. Een hele goede leerschool om thuis te raken in de beïnvloedingswereld. Naast de eigenaresse van dat kantoor, Mariëlle van Oort, die me alle kneepjes van het vak bijbracht, heb ik veel geleerd van Rachel Castermans. Zij was chef lobby bij de Provincie Limburg. In de 2 jaar dat ik ad interim voor haar werkte heeft zij mij veel geleerd over de bestuurscultuur en stakeholderswereld die rondom de regionale lobby heel belangrijk is, bijvoorbeeld op internationale treinverbindingen (en hoe lastig het is om dat goed te regelen). Plus, zij is ook nog eens een hele leuke persoon.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

In Nederland met stip op 1: de toeslagenaffaire. Maar internationaal gezien heb ik echt met veel ongeloof de Amerikaanse politiek gevolgd de afgelopen jaren. De bestorming van het Capitool, nu ruim een jaar geleden, vond ik het absolute dieptepunt. Het voelde als een directe aanval op de Amerikaanse democratie, waarvan ik ook de sporen terug zag en zie in de Haagse debatten.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Beetje open deur, maar wees open en transparant over het belang waar je voor staat. Denk dat we hier als beroepsgroep nog veel kunnen verbeteren. Ik schreef er met een aantal lobbyisten een opiniestuk over in het FD vorig jaar:

6. Wat is je ambitie over 10 jaar?

Mooie vraag die Mira heeft toegevoegd aan de ijst, maar vind hem ook heel erg lastig. Ik hoop over 10 jaar nog actief te zijn in de klimaat- en energiewereld. Maar verder dan dat kom ik niet!

7. Wat vindt je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Ik ben een echte politieke junkie, ik hou van politieke debatten, liefst schurend op de inhoud. Maar de laatste tijd vind ik de verharding in het debat niet meer om aan te horen.

8. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

Social media heeft veel verandering gebracht de afgelopen jaren. Toegang tot politici is daardoor veel makkelijker geworden denk ik.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Goede kop koffie, stapel kranten van de hele week teruglezend en mijn kids die in harmonie om me heen spelen. Vaak komt die harmonie na een tijdje spelen in het gedrang en gaan we de duinen in. In formatietijd was Buitenhof vaste prik.

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Vuur en as. Succes en falen in de politiek van de Canadese politicus Michael Ignatieff. Mooie, open beschrijving van zijn politieke carrière die hem niet brengt waar hij had willen komen (op de plek van premier van Canada).

 Karen van den Einden geeft de pen door aan Marije Breedveld, lobbyist bij het Rode Kruis.

Meer lezen

Op 1 april 2024 start Stijn Verbruggen als Coördinator Public Affairs bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De afgelopen jaren vervulde hij dezelfde functie bij Jeugdzorg Nederland, waar hij daarvoor hoofd Strategie & Communicatie en perswoordvoerder was. Eerder was Verbruggen werkzaam bij de Tweede Kamer, de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken. Jeugdzorg […]

Verder lezen »

Per 1 maart is Michiel Kuiper gestart als adviseur public affairs bij de Nederlandse Vereniging van Banken. Hiervoor heeft hij ruim vier jaar op de beleidsafdeling van de NVB gewerkt. Daar heeft hij zich onder andere beziggehouden met de MKB-financieringsmarkt, commercieel vastgoedfinanciering en de gezondheidszorg. Eerder was hij – tijdens de Masteropleiding Public Affairs aan […]

Verder lezen »