10 vragen aan

9 juni 2021

10 vragen aan… Oud-minister Bruno Bruins

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Bruno Bruins!

1. Wat is het grootste lobbysucces dat je in je loopbaan bent tegengekomen?

Da’s een moeilijke! Zoals je weet, ik ben geen lobbyist maar ik heb als bestuurder natuurlijk vaak voor een ‘goed doel’ gepleit. Toen ik wethouder in Den Haag was, heb ik het belang van goede railverbindingen met de stad bepleit bij Tweede Kamerleden. Mooie brief gemaakt, en daar blauwe Lego-rails bijgevoegd om de attentiewaarde te verhogen. Daar heb ik toen veel positieve reacties op gekregen, en dat bood de gelegenheid om het gesprek aan te gaan. Misschien niet het grootste succes, maar wel het leukste.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Het is natuurlijk een klassieker, maar een beter evenwicht tussen werk en privé wil ik hier noemen. Toen ik vorig jaar ‘omviel’ in een Kamerdebat over Corona volgde een periode dat ik veel thuis was. Tijd voor rust én tijd voor thuis. Dat was echt nodig maar ook best lekker – voor een tijdje.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Ha, ik kies hier niet voor een politicus, maar ik kies voor Chaka Khan en Nile Rodgers. Funk-zangers van de buitencategorie. Voor de duidelijkheid: in de verste verte kan ik niet wat zij kunnen behalve er van genieten. Nile Rodgers komt volgende maand weer naar Nederland voor een concert. Als Corona geen roet in het eten gooit, sta ik vooraan. Kaarten al gekocht. Maar muziek maken? Ja, dat wil ik graag leren in een volgend leven.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Omvallen tijdens het Corona-debat en dan verplicht rust nemen. Dat is een fysiek en mentaal dal. Niemand gaat graag onderuit op z’n werk, en al helemaal niet als dat ook op TV is. Maar ik heb heel veel hartverwarmende reacties gehad, en daar ben ik dankbaar voor.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Neem de tijd. We hebben in de tijd dat ik waarnemend burgemeester was in Leidschendam-Voorburg een initiatief gemaakt om de Utrechtste baan te overkluizen ter hoogte van Voorburg. Infrastructuur ondergronds; groen, woningen en recreatie op maaiveld-niveau, de tuin van Hofwijck weer in oude luister herstellen. Ik word weer enthousiast als ik erover praat. Alleen was de tijd -een jaar- veel te kort om draagvlak en financiën voor het idee te creëren.

6. Wat is de beste houding voor Kamerleden als een lobby (zoals rond de faillissementswetgeving) zich misdraagt?

Als Kamerlid weet je: wees kritisch wie je binnenlaat.

7. Wat vindt je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Laat ik beginnen met mooi. Dat in ons land ook de minister-president met een beker koffie over straat naar z’n werk kan lopen, vind ik om te koesteren. En wat lelijk is? Sommige debatten gaan me te weinig over de inhoud en teveel over de persoon.

8. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

Social media spelen natuurlijk een steeds grotere rol, en ik denk dat ook het privé leven van een politicus steeds vaker aan bod komt. Dat laatste hoeft van mij niet zo.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Tuindeuren open, koffie, muziekje aan, weekendkranten, zonnetje – zoiets.

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Mijn favoriete boek is De geschiedenis van de Russische literatuur, geschreven door Karel van het Reve. Dat raad ik iedereen aan, dus ook PA professionals. Leven en werken van een aantal Russische schrijvers wordt beschreven met aanstekelijk enthousiasme en veel gevoel voor understatement. Het is het boek dat het vaakst in mijn vakantiekoffer is meegereisd. In het Russisch? Welnee, gewoon in het Nederlands, uitgegeven bij Van Oorschot.

Meer lezen

Vanaf 13 april gaat Jurriaan Limburg aan de slag als adviseur bij Wallaart & Kusse Public Affairs in Amsterdam. Hiervoor was hij kort werkzaam bij het CIDI in Den Haag en vervolgens enkele jaren voltijd achter de schermen in de Amsterdamse politiek bij de lokale CDA-fractie. Hij blijft daarnaast op lokaal niveau politiek actief als […]

Verder lezen »

Een initiatief van EW. Benieuwd waar de podcast over gaat?

Verder lezen »