10 vragen aan

7 april 2021

10 vragen aan… Voormalig VVD-Kamerlid Hayke Veldman

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Hayke Veldman! Hij geeft de pen door aan Marcel Gerritsen, managing director bij BPRA Public Affairs.

1. Wat is het grootste lobbysucces dat je in je loopbaan bent tegengekomen?

Mijn grootste lobbysucces is de lobby ten aanzien van het DNA-onderzoek en genomics, waarbij aanpassing in regelgeving gelukt is. Ik heb samen met collega’s hierover een initiatiefnota ingediend. Wat het bijzonder maakt is dat we nog maar aan begin staan van een massieve ontwikkeling die ons leven ingrijpend kan en zal veranderen.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Niks, Ik heb nooit bewust een carrière pad uitgestippeld en vooral leuke dingen gedaan. Terugkijkend ben ik meer dan tevreden, dus dat biedt perspectief voor de toekomst.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Mijn geschiedenisleraar: Hij leerde mij nadenken over de lessen uit het verleden. Hij leerde mij dat mijn mening ertoe doet. Hij daagde mij uit het debat te voeren en leerde mij verantwoordelijkheid te nemen voor het op een zorgvuldige wijze uitspreken van mijn mening.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Alle dieptepunten van afgelopen decennium verbleken bij het dieptepunt van de formatie 2021. Vanuit de Kamer werd op klassieke manier machtspolitiek bedreven die niets met inhoud te maken heeft, maar wel de verhoudingen op scherp zet en dat midden in een crisis.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Wees eerlijk, vertel het hele verhaal, ook de schaduwkanten.

6. Wat is de beste houding voor Kamerleden als een lobby (zoals rond de faillissementswetgeving) zich misdraagt?

Een Kamerlid moet vragen stellen. Of je het nou primair eens of oneens bent met de boodschap die een lobbyist komt brengen. Stel vragen en blijf je verwonderen. En benoem dus ook wat je waarneemt aan/bij de lobbyist. Daarmee maakt je ook zichtbaar dat je niet alles klakkeloos aanneemt.

7. Wat vindt je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

De waan van de dag is lelijk, de (helaas ook noodzakelijke) hang naar aandacht kost veel energie en voegt niet perse iets toe. De dynamiek en passie is mooi. Er is niemand die de dagen tot aan z’n pensioen telt en dat maakt dat er vooral mensen met een enorme drive en passie werken en dat is elke dag inspirerend.

8. Wat is belangrijker in de politiek, perceptie of inhoud?

Ik vind de inhoud belangrijker, maar helaas wint de inhoud het niet altijd van de perceptie.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Muziekje aan, cappuccino en een stapel kranten.

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Impact – de kracht van onzichtbare invloed.

Aan wie geef je de 10 door, welke vraag wil je daar extra bij stellen en welke mag eruit?

Marcel Gerritsen van BPRA.

Meer lezen

Een initiatief van BNR. Benieuwd waar de podcast over gaat?

Verder lezen »

Robbert Baruch is per 1 mei benoemd tot Senior Vice President Public Affairs, Europe, bij Universal Music Group (UMG). Deze positie is speciaal door UMG gecreëerd met de komst van Robbert. Hij werkte de afgelopen 10 jaar als manager Public Affairs bij Buma/Stemra.

Verder lezen »