10 vragen aan

25 oktober 2021

10 vragen aan … Wietze Smid

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Strategisch Communicatie en Public Affairs Professional, Wietze Smid.

1. Wat is het grootste lobbysucces dat je in je loopbaan bent tegengekomen?

Als ik naar m’n eigen carrière kijk dan ben ik er trots op dat we hebben weten te voorkomen dat er ook op het spoor een verregaande liberalisering zou plaatsvinden, met allerlei buitenlandse spoorbedrijven naast de NS op het Nederlandse spoor (het druks bereden spoor in Europa). In zowel Brussel als bij sommige politieke partijen waren vergevorderde plannen hiervoor.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Niet veel. Ik heb het communicatie en Public Affairs vak vanuit diverse perspectieven mogen uitoefenen en ervaren (journalistiek, politiek, overheid en bedrijfsleven en nu een jaar of vier als adviseur). En ik vind het nog steeds heel leuk en leerzaam. Ben blij dat ik nooit een andere afslag heb genomen.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Allereerst mijn ouders. Ik ben voor een groot deel geworden wie ik ben door hun opvoeding en begeleiding. Op professioneel gebied denk ik aan Frans van der Grint. Met hem intensief gewerkt bij een aantal werkgevers toen ik daar in vaste dienst was. Ik ken geen betere communicatieadviseur dan hij. Op dossiers met grote druk en belangen van hem kunnen leren hoe je strategie bepaalt en bestuurders adviseert en begeleidt. Het leuke is dat ik nu weer intensief met hem samenwerk als associate director bij Confidant Partners. Het communicatiebureau dat hij samen met twee partners bijna drie geleden heeft opgericht.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

De toeslagenaffaire.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Verplaats je in het belang van de ander. En werk met open vizier en respect voor andere meningen.

6. Wat is de beste houding voor Kamerleden als een lobby (zoals rond de faillissementswetgeving) zich misdraagt?

Nederland is vrij uniek in de open houding van Kamerleden en ambtenaren om naar alle standpunten en belangen te luisteren. Daarbij hoort dat als iemand daar misbruik van maakt (dat kan op diverse manieren) de deur dicht gaat en je het voor jezelf of je achterban verpest.

7. Wat vindt je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Ik vind het jammer dat er relatief weinig waardering is voor Kamerleden die zich echt grondig en langere tijd willen verdiepen in de uitvoering of wetgeving om zaken beter te maken. Na vier jaar zijn dat geregeld de Kamerleden die laag op de lijst komen of van het toneel verdwijnen.

Mooie aan Den Haag is dat partijen elkaar altijd weer vinden en er samen wat van maken.

8. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

Het valt me op dat veel publieke organisaties afgelopen jaren enorm hebben geïnvesteerd in de lobby capaciteit. Elke universiteit, grotere stad, samenwerkingsverband etc heeft tegenwoordig een Public Affairs professioneel in dienst. Dit is een van de redenen waarom het ‘speelveld’ veel drukker is geworden. Tegelijk neemt de expertise in de Kamer en op de ministeries niet perse toe. De afhankelijkheid van beleidsmakers en politici van informatie vanuit het veld is groter geworden.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Rondje hardlopen en daarna ontbijten met het m’n vrouw en drie dochters.

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

‘Zo hadden we het niet bedoeld’ van Correspondent journalist Jesse Frederik. Het boek beschrijft hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam en tot de val van het kabinet kon leiden. Herman Tjeenk Willink zegt over het boek: ‘Dit boek laat zien wat er gebeurt als beelden en sentimenten het winnen van feiten en waarden, het collectieve geheugen sleets is en uitvoerbaarheid niet telt in de politiek. Dan verliest de burger die op de overheid is aangewezen.’

En aan wie geef jij de pen door?

Amal Tourabi, manager public affairs bij Airbus Defence and Space Netherlands

Meer lezen

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Paul van den Berg, politiek adviseur bij Cordaid. 1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Me te veel blindgestaard op documenten vanuit het ministerie van […]

Verder lezen »

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Hayke Veldman! Hij geeft de pen door aan Marcel Gerritsen, managing director bij BPRA Public Affairs. 1. Wat is het grootste lobbysucces dat je in je loopbaan bent tegengekomen? Mijn grootste lobbysucces is de […]

Verder lezen »