10 vragen aan

23 januari 2023

10 vragen aan …. Corné Boot

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Corné Boot, Head of Communications & External Affairs for the Netherlands, Belgium and France bij BP.

  1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Heb je even? 😊 Zeker in het begin van je carrière hoort dat er een beetje bij. Zolang je ervan leert en open over bent is er niet veel aan de hand. Mijn grootste fout als beginnend lobbyist was het onderschatten van een politiek assistent (nu succesvol Kamerlid) van een minister. Ik dacht redelijk onvoorbereid het gesprek in te kunnen gaan en te kunnen overtuigen. Dat viel flink tegen want ik kon amper haar vragen beantwoorden, maar het was wel een mooi leermoment.

  1. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Eigenlijk niet zo veel. De carrièrekeuzes die ik maakte, pakten eigenlijk altijd goed uit en zorgen er nu voor dat werk niet als werk voelt.

  1. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Dat is alweer lang geleden (1986); mijn bevlogen geschiedenis leraar meester Ames op de MAVO in Rozenburg leerde ons over Glasnost en Perestrojka en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en daarmee het einde van de Koude Oorlog. Daar is mijn fascinatie voor (geo)politiek, Amerikaanse moderne geschiedenis, macht en invloed ontstaan.

  1. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Wederom, heb je even? Dat waren er genoeg de afgelopen 10 jaar. Om er één te noemen: de gigantische overwinning van FvD bij de PS-verkiezingen (en daarmee de Eerste Kamer) in maart 2019. Ik heb echt moeite met populistische partijen die hard schreeuwen, polariseren, de boel opstoken, maar uiteindelijk nooit oplossingen bieden. Stap liever in een coalitie, regeer mee en maak moeilijke keuzes die partijbelangen overstijgen. Klimaatminister Habeck van de Groenen in Duitsland is hier een mooi voorbeeld van, daar heb ik respect voor.

  1. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Wees eerlijk, nooit liegen. Een Kamerlid, medewerker of journalist weet dat je een bepaald belang hebt. Wees daar gewoon transparant over. Stel je daarbij kwetsbaar op, laat twijfel zien en maak vooral verbinding. Aan het einde van de dag is het allemaal mensenwerk.

  1. Waarom ben je lobbyist geworden? Wat drijft je als lobbyist?

In 2000 ging ik aan de slag als jurist (permit negotiator) bij de nieuwe mobiele telecomprovider Ben. Ik was verantwoordelijk voor onderhandelingen met gemeenten, woningbouwcorporaties en grondeigenaren over de plaatsing van (GSM/UMTS) zendmasten. Daar was toen veel over te doen vanwege de vermeende negatieve stralingseffecten en gezondheidseffecten. Ik merkte dat ik liever niet de juridische kaart trok, maar samen met betrokkenen naar oplossingen zocht. Dat is nog steeds mijn drijfveer: oplossingen zoeken en verschillen overbruggen.

  1. Welke politicus, waarmee je het niet per se op inhoud eens bent, bewonder je, en waarom?

Dat zijn er een aantal. Het vak van minister, Kamerlid of Europarlementair is echt loodzwaar. Ik heb veel bewondering voor mensen die dat aandurven en volhouden. Persoonlijk vind ik de stijl, toon en helderheid van Esther de Lange en Bart Groothuis erg verfrissend. In Nederland nu Henri Bontenbal vanwege zijn brede kennis, voorheen energiewoordvoerders als Jan Vos, Rob Jetten en Stientje van Veldhoven. Allemaal mensen met een bepaalde stijl en flair.

  1. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

Social media hebben voor veel verandering gezorgd. Kamerleden zijn voor iedereen bereikbaar en zichtbaar geworden en worden geacht snel en kort (alles in een tweet) te antwoorden. Je kan er als lobbyist de hele dag mee zoet zijn. We rennen daardoor inmiddels van de ene hype naar de andere en dat gaat ten koste van de analyse en de kwaliteiten en effectiviteit van de Kamer. Je ziet dat ook aan het aantal Kamervragen waar weer een record verbroken werd.

De rol van de lobby is hier uitzoomen en het bredere plaatje laten zien. Zeker in de energietransitie is dat belangrijk. Weinig populaire technieken als kernenergie, biomassa of CCS beperken of zelfs tegenhouden heeft flinke gevolgen op systeemniveau en maakt de transitie duurder of complexer.

  1. Wat is jouw mooiste reisherinnering en waarom?

Om het bij m’n werk als lobbyist te houden; met minister Ploumen, Kamerleden, journalisten, directeuren van de grote energiebedrijven een werkbezoek aan Colombia (2014) gebracht. We spraken daar dagenlang met lokale politici, NGO’s en mijnbouwbedrijven. Erg indrukwekkend allemaal en een mooie kans om het eenzijdige beeld dat hier toen leefde, bij te stellen. Ik ben daarna trouwens doorgevlogen naar Alabama om een FSC-productiebos te bezoeken – ik wilde met eigen ogen zien hoe het zat met biomassa die naar Nederland werd verscheept.

Dat is misschien wel mijn tip voor lobbyisten: ga zelf kijken, wees nieuwsgierig en stel vragen! Daar kan geen PowerPoint presentatie, Teams call, Zembla-uitzending of kritisch rapport tegen op.

  1. Welk boek moet de PA-professional gelezen hebben?

Het lijvige boek van Remco de Boer over de lobby tegen schaliegaswinning in Nederland, Tussen Hoogmoed en Hysterie (2015), vond ik persoonlijk magistraal. Je ziet het per hoofdstuk de verkeerde (of goede) kant opgaan en hoe een beperkte lobby van een paar mensen zich ontvouwt tot een tegenbeweging met grote gevolgen. Ik kijk uit naar zijn nieuwste boek over de energietransitie.

Overigens gebruiken we anno 2023 enorm veel schaliegas. We noemen het LNG en het komt bevroren per schip uit de VS en lijkt vreemd genoeg niet echt een politiek topic te zijn.

Meer lezen

Robbert Baruch is per 1 mei benoemd tot Senior Vice President Public Affairs, Europe, bij Universal Music Group (UMG). Deze positie is speciaal door UMG gecreëerd met de komst van Robbert. Hij werkte de afgelopen 10 jaar als manager Public Affairs bij Buma/Stemra.

Verder lezen »

Amal Tourabi is sinds 1 november 2020 gestart als Manager Public Affairs bij Airbus Defence and Space Netherlands. Hiervoor heeft zij gewerkt als Manager Belangenbehartiging bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Daarvoor heeft zij ook de belangen van Oost-Nederland behartigd in Den Haag.

Verder lezen »