4 juni 2024
10 vragen aan…. Stijn Verbruggen
In onze vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politieke speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Stijn Verbruggen, Coordinator Public Affairs bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (en daarvoor werkzaam bij Jeugdzorg Nederland)
1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?
Ik heb me naar aanleiding van deze vraag suf gepiekerd over een smeuïge fout, maar die kon ik me niet herinneren. Niet dat ik nooit iets fout gedaan zal hebben of beter zou kunnen doen, maar het zit ‘m dan niet echt in ‘blunders’. Eerder in kleine dingen: soms overschat je het kennisniveau van een Kamerlid en denk je een vrij technisch vraagstuk goed uitgelegd te hebben. Maar uit de inbreng van het betreffende Kamerlid in een debat blijkt dan dat je behoorlijk langs elkaar heen hebt zitten praten…
2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?
Mijn loopbaan is weinig planmatig verlopen en hangt eigenlijk van toevallige ontmoetingen aan elkaar. Dus dit is een lastige vraag. Ik fantaseer er weleens over om in Zuidoost-Azië te werken, maar dan had ik waarschijnlijk echt andere keuzes moeten maken. Alhoewel: je weet maar nooit…
3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?
In de eerste baan na mijn studie was ik ‘inhoudelijk medewerker’ van de toen nog ‘beginnende’ Tweede Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Staf Depla. Van hen heb ik veel geleerd over de politiek. Enerzijds is zo’n eerste baan na je studie natuurlijk altijd leerzaam, maar anderzijds zijn dit ook echt slimme en initiatiefrijke politici. Die altijd zichzelf blijven, dat is ook een belangrijke les.
4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?
Dat in een politiek debat de nuances regelmatig verdwijnen en partijen eenzijdig shoppen in feiten en cijfers, is eigenlijk van alle tijden en min of meer onvermijdelijk. Maar dat feiten er soms helemaal niet meer toe lijken te doen en desinformatie een politiek podium krijgt, vind ik wel zorgelijk. De verzonnen cijfers over nareis-op-nareis zijn daar een pijnlijk voorbeeld van.
5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?
Die is eigenlijk tweeledig. Allereerst: politici zijn ook ‘maar’ gewoon mensen, dus maak contact van mens tot mens. Die politicus waar je het vaak mee oneens bent, houdt misschien wel van dezelfde voetbalclub of muziekband als jij. Toon oprechte belangstelling. Ten tweede: politici opereren in een wereld met eigen mores, regels, termijnen en politieke instrumenten. Zorg dat je die kent. Weet wat er wel en niet kan. Weet wat ze op welk moment nodig hebben. Als lobbyist moet je op tijd en to the point zijn.
6. Waarom ben je lobbyist geworden? Wat drijft je als lobbyist?
Dat is eigenlijk geen heel bewuste keuze geweest. Ik begon in de politiek (als medewerker van twee Kamerleden, maar ook als gemeenteraadslid in Nijmegen), rolde vervolgens de perswoordvoering in (bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA) en vervolgens de bredere communicatie (bij de provincie Gelderland). Na een kort uitstapje als politiek assistent van staatssecretaris Co Verdaas kwam ik bij Jeugdzorg Nederland terecht. Daar zochten ze iemand die naast de perswoordvoering ook een bijdrage aan de lobby kon leveren. In de loop der jaren is het accent in mijn functie verschoven van perswoordvoering naar lobby. Sinds kort bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Ik vind het fijn om te werken bij een organisatie die er maatschappelijk toe doet, in een krachtenveld waarin politiek en media een belangrijke rol spelen en waar werk aan de winkel is.
7. Welke politicus, waarmee je het niet per se op inhoud eens bent, bewonder je, en waarom?
Bewonderen doe ik niet zo snel. Ook omdat ik weet dat het publieke imago en de rauwe werkelijkheid van de persoonlijkheid van een politicus soms mijlenver uit elkaar liggen. Een politicus die bekend staat als koele afstandelijke kikker, maar in het persoonlijke contact heel attent en hartelijk is. Een politicus die op tv heel aimabel en vriendelijk overkomt, maar in het Kamergebouw iedereen straal voorbijloopt zonder gedag te zeggen en zich misdraagt tegen eigen medewerkers. Bewondering heb ik dan voor politici waarbij dit imago en de werkelijkheid in evenwicht zijn.
8. Wat vind je de meest inspirerende lobby van de afgelopen tijd en waarom?
Die vind ik lastig, omdat het ook afhangt van je definitie van lobby. Indrukwekkend vind ik de beweging die ertoe heeft geleid dat de gaskraan in Groningen nu echt dicht is.
9. Wat is jouw mooiste reisherinnering en waarom?
Ik hou van reizen en heb dat veel gedaan. Dus ook veel mooie reisherinneringen. Door de jaren heen is het Thaise eilandje Koh Jum een plek die regelmatig terugkomt in onze reisroutes en waar we inmiddels heel wat mensen kennen. En zelfs goede vrienden hebben. Daar kan nu eigenlijk geen andere plek meer tegenop.
10. Welk boek moet de PA-professional gelezen hebben?
Ik ben niet zo van het ‘moeten’, maar ik vind het zelf leuk om politieke memoires te lezen. En boeken over hoe je hersens informatie verwerken en de rol van taal en beeld daarbij. Als je even geen zin hebt in zware kost over deze materie, dan lezen de boeken van Sarah Gagestein of Hans de Bruijn over ‘framing’ lekker weg. Heb je wel zin in zwaardere kost, dan ‘Ons feilbare denken’ van Daniel Kahneman.
Meer lezen
Een initiatief van Public Affairs Academie. Benieuwd waar de podcast over gaat?
Verder lezen »In onze vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politieke speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Agnieta van der Plaat, Team lead Public Affairs bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd? Als junior consultant hielp […]
Verder lezen »