10 vragen aan

7 december 2022

10 vragen aan …. Hans Huigen

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Hans Huigen, Head of Public & EU Affairs van Royal IHC.

  1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Ik heb heel veel ervaringen als lobbyist in de energiesector in de begintijd van de liberalisering tot aan de splitsing en verkoop van de Nederlandse energiebedrijven. Het onderschatten van de rol van beelden/emotie/imago en denken dat een goed inhoudelijk verhaal belangrijker is of dat een goed verhaal de emotie kan doen kantelen en dat je dus uiteindelijk “op inhoud” wel gelijk gaat krijgen. Eigenlijk is dit waar ik nog dagelijks mee worstel en de grootste valkuil voor mij.

  1. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Ik ben eigenlijk zeer tevreden met mijn loopbaan. Ik had achteraf gezien graag mijn studententijd wat anders ingedeeld, met wat meer studie en uitstapjes naar andere vakgebieden. Ik ben breed geïnteresseerd maar daarmee niet automatisch breed ontwikkeld. Daar had ik tijdens mijn studietijd serieus wel tijd voor gehad.

  1. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Mijn CEO destijds bij Essent, Michiel Boersma. Hij gaf aan hoe belangrijk mijn adviezen waren. Niet zozeer vanwege mij, maar omdat hij vond dat hij in principe zeker meer dan 90 % van mijn adviezen moest overnemen en zo niet, dan zou ik mijn baan niet goed doen en zouden we de samenwerking moeten stoppen. Het gaf voor mij aan dat het werk dat je doet en de adviezen die je geeft niet vrijblijvend zijn, maar dat je verantwoordelijkheid hebt en moet nemen voor de koers van het bedrijf of organisatie. Vanuit die verantwoordelijkheid adviseer je een organisatie en als de CEO vervolgens dat met enige regelmaat niet overneemt dan werkt het niet.

  1. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Ach, enerzijds zijn er teveel om op te noemen en is het moeilijk kiezen, anderzijds horen dieptepunten bij de politiek. Wellicht is het wat mij betreft niet 1 dieptepunt maar veeleer een lange lijn naar beneden omdat dat we steeds meer vragen van de overheid en tegelijkertijd steeds meer duidelijk wordt dat meer overheid het antwoord niet is.

  1. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Vergeet niet dat je gesprekspartners in politiek en ambtenarij al een beeld hebben van het bedrijf of organisatie voor wiens belang je komt praten. Toets dat beeld voordat je je verhaal gaat afsteken en probeer ook te toetsen of het gesprek dat beeld (positief of negatief) heeft veranderd.

  1. Waarom ben je lobbyist geworden? Wat drijft je als lobbyist?

Hoe de wereld in elkaar steekt was al van jongs af aan in Huize Huigen onderwerp van lange discussies. Mijn vader was ook een man van “je gaat het pas zien als je het door hebt”. Als je dan van jongs af aan zo getraind raakt in analyseren van en het discussiëren over politiek-maatschappelijke vraagstukken is het niet vreemd dat je tijdens je studie verdere, vooral theoretische, verdieping zoekt en uiteindelijk ook in een dergelijke carrière belandt. Ik kwam er denk ik pas achter dat dit ook een loopbaan zou kunnen zijn, toen ik werkte bij de OECD in Parijs en daar ontdekte dat ik vrij goed aan beleidsmensen kon uitleggen hoe de ratio en emotie van “het bedrijfsleven” in elkaar stak en omgekeerd dat ik ook wel in staat was enig begrip te krijgen voor de wereld waarin ambtenaren en politici zich in bewegen. Dat drijft mij eigenlijk ook wel als lobbyist: Samen oplossingen zoeken om verder te komen.

  1. Welke politicus, waarmee je het niet per se op inhoud eens bent, bewonder je, en waarom?

Diederik Samsom. Intelligent, met ongelooflijk veel energie en volgens mij ook vol idealen. En toch bereid tot het vormen van een coalitie met de VVD omdat het nodig was gezien de grote issues op dat moment in Nederland speelden. Was bereid tot politiek zware compromissen. Tegelijkertijd ook bereid tot pragmatisch meedenken voor oplossingen voor problemen waar bedrijven waarvoor ik in die tijd werkte mee kampten. Een combinatie van eigenschappen die ook heel kwetsbaar is in politiek en media. Juist de durf om kwetsbaar te zijn vind ik bewonderenswaardig.

  1. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

De invloed van NGO’s is enorm toegenomen. Ik zie echter weinig non-governmental in het begrip NGO. Het is vaak de tandem van meerjarige overheidssubsidie met daarachter een meerjarige bijdrage van de goede doelen loterijen, een “achterban” van leden met inspraak op standpuntbepaling of agenda is er vaak niet. Het interessante is het hen ook lukt om op thema’s heel goed afgestemde en goed getimede media campagnes te koppelen aan politieke agendering, vaak ook met ondersteuning van onderzoeksjournalistieke platforms.

  1. Voor welke organisatie zou je eens willen lobbyen?

Voor de vereniging gericht op eerherstel van de “N” in NGO.

  1. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Mogen het er twee zijn?

  1. Totaal ! Van Marcel van Roosmalen. Enerzijds om te ontdekken hoe/wat Nederland nu eigenlijk is en hoe Nederlanders zijn en denken. Anderzijds vanwege zijn opmerkingsgave: de details in gedrag/taal van mensen. Lobby voor mij is niet zenden, maar zoeken naar haakjes om in gesprek te zijn en te blijven, zoeken naar haakjes om ook andere groepen of partijen geïnteresseerd te laten worden.
  2. De mannen van de droomfabriek van Ineke Holtwijk. Briljant boek over de mannen achter de Postcodeloterij. Hoe ingenieus, deels door toeval en deel door het zien van de kansen, de lobby erachter inmiddels geworden is en hoe multi interpretabel het begrip “goede doelen” is.

Meer lezen

Op 10 mei verwelkomt de belangenvereniging voor webwinkeliers Marlene ten Ham als opvolger van Wijnand Jongen. Marlene ten Ham is zeven jaar directeur geweest van de Europese koepelorganisatie Ecommerce Europe en werkte vanuit die rol intensief samen met alle Europese e-commerce-organisaties die zijn aangesloten, waaronder Thuiswinkel.org. Naast ruime managementervaring (onder meer als managing partner van […]

Verder lezen »

Op 6 september start Martijn Vonk als senior adviseur Public Affairs en Communicatie bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Hiervoor werkte Vonk in diverse Public Affairs functies bij brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland.

Verder lezen »