10 vragen aan

3 oktober 2022

10-vragen-aan … Monique Schumans

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Monique Schumans, Director Public Affairs bij TNO.

1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Bij een rivierverruimingsproject in Gelderland heb ik de plotselinge lokale druk onderschat. Dat was niet zo handig toen de minister langs kwam en actievoerders (veel van buiten het gebied) langs de weg stonden. Les, altijd alert blijven op tegenstand ook al denk je dat alle hobbels zijn genomen.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Starten als persoonlijk medewerker in de Kamer, niet gedaan, blijft jammer.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Mijn geschiedenisleraar Dorus Kerkhof die mij liefde voor politiek heeft bijgebracht. En Jan Eisenga, oud lobbyist van Noord-Nederland. Toen ik mijn scriptie schreed over lobbyen door lagere overheden en ik Jan interviewde, nodigde hij mij uit voor een dag in Den Haag. Dat was het moment waarop ik wist dat ik verder wilde in public affairs.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Vroeger wilden we de politiek wat minder saai maken. Nu verlang ik daar wel eens naar terug. Maar het dieptepunt vind ik wel de toeslagenaffaire, hulde voor Omtzigt en Leijten die zich er echt in vast hebben gebeten.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Wees bescheiden en zorg juist dat anderen kunnen scoren.

6. Waarom ben je lobbyist geworden? Wat drijft je als lobbyist?

Het ‘spel’ van beïnvloeding vind ik het meest fascinerend.

7. Welke politicus, waarmee je het niet per se op inhoud eens bent, bewonder je, en waarom?

Tom van der Lee. Inhoudelijk vind ik hem ijzersterk. En met grote charme ontstaat er vaak ook een prachtig debat met de grootste tegenstanders. Zo waren de debatten tussen Van der Lee en minister Wiebes altijd een feest om naar te luisteren.

8. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

De rol van de (sociale) media wordt steeds groter. Juist ook vanuit de lobby effectief om in te zetten.

9. Wat is jouw mooiste reisherinnering en waarom?

Mijn reis naar Japan. Met onze westerse mindset is de cultuur niet te begrijpen en daardoor zo fascinerend.

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Ik ben niet zo van de handboeken, lobbyen is een pragmatisch vak dat je juist in de praktijk leert. Maar – al is het geen boek – de serie Borgen was wel een mooie inkijk in het spel met voldoende aanknopingspunten voor lobbyisten.

Meer lezen

Een initiatief van de EO. Benieuwd waar de podcast over gaat?

Verder lezen »

Een initiatief van Raymond Mens. Benieuwd waar de podcast over gaat?

Verder lezen »