10 vragen aan

14 maart 2022

10-vragen-aan … Marije Breedveld

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Marije Breedveld, senior adviseur humanitaire diplomatie bij het Nederlandse Rode Kruis

1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Een lobbyfout zou ik het niet willen noemen, maar een succes met in eerste instantie een bittere bijsmaak. In een wetsvoorstel rondom terrorismewetgeving was voorzien dat iedere Nederlander, dus ook personeel van humanitaire organisaties vooraf toestemming zouden moeten vragen bij de Nederlandse overheid om te kunnen afreizen naar door de overheid aangewezen ‘terroristische’ gebieden. Dat gaat in tegen de humanitaire principes van onafhankelijkheid en neutraliteit. Als Rode Kruis trokken wij samen op met andere humanitaire organisaties om een strafuitsluitingsgrond in de wet te krijgen. In de Tweede Kamer en bij de minister bleek er alleen steun te zijn voor een amendement voor het Rode Kruis (vanwege onze unieke juridische positie en hoeder van het humanitair oorlogsrecht) en niet voor andere humanitaire organisaties zoals Artsen zonder Grenzen of organisaties van de Dutch Relief Alliance. Daarmee hadden wij een winst geboekt maar was de humanitaire sector als geheel slechter af. Je voelt je dan toch uitgespeeld, tegelijk was dit ook een voet tussen de deur. Daarin moet je continu blijven balanceren. Vanuit het Rode Kruis heb ik dan ook na onze uitzonderingspositie de lobby voortgezet om ook voor de belangen van de andere humanitaire organisaties te blijven staan. Dat is uiteindelijk gelukkig gelukt, mede door belangrijke steun vanuit de Eerste Kamer. De minister van Justitie en Veiligheid heeft na ruim 2 jaar intensieve lobby een bredere uitzonderingspositie in de wet getroffen (eveneens voor journalisten die met ook in hun journalistieke vrijheid werden geraakt). Organisatie overstijgend werken zou wat mij betreft ook veel meer de norm moeten worden.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Ik zou genoeg andere carrières kunnen bedenken die mij ook heel leuk hadden geleken. Ook meer praktisch zoals een opleiding tot dokter. Het direct een verschil kunnen maken voor mensen. Een rode draad in mijn loopbaan is strategische communicatie en ik ben heel blij daar veel kennis en ervaring over te hebben opgedaan. Zeker nu we steeds meer in een tijd leven waarbij desinformatie een steeds grotere rol speelt en mensen uit elkaar drijft.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Ik heb niet één rolmodel. Heel inspirerend vind ik de verhalen van personen uit het programma ‘Over Mijn Lijk’. Welke keuzes maak je als je nog maar weinig tijd hebt? Een van de vrouwen in dit seizoen (Jip) verwoorde dit zo mooi: “het enige dat telt is een goed mens zijn, dat is het beste wat ik de wereld kan geven” En zo is het volgens mij precies! Elke dag proberen het beste eruit te halen en dichtbij jezelf te blijven staan.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Deze vraag komt op een tijdstip dat net de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is uitgebroken. Dat is echt een absoluut dieptepunt en game changer voor onze toekomst in Europa. Recent was er nog het bericht van een bombardement op een kraamkliniek in Mariupol. Waar houdt het op? Er lijkt geen ondergrens te zijn. En dit komt bovenop het vele leed dat zoveel burgers al treft, in onder andere Afghanistan, Jemen, Syrië, Venezuela, Palestina en Oeigoeren in China. De lijst is veel te lang. Het als internationale gemeenschap niet genoeg doen om mensen te beschermen is voor mij een politiek en menselijk dieptepunt.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Maak het persoonlijk en beeldend met verhalen. Ik ben dan ook een groot voorstander van storytelling. Ook zelf laten ervaren werkt goed omdat het indrukken achterlaat. Dat gaat veel dieper dan feiten overbrengen. Ook dat moet natuurlijk blijven gebeuren maar alleen is niet genoeg.

6. Wat is je ambitie over 10 jaar?

Ik hoop dan nog steeds werk te doen dat bijdraagt aan het verbeteren van onnodig lijden van mensen en het beschermen van democratische waarden. Of zoals Martin Luther King ooit zei “Make a career out of humanity”. Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende plekken zijn. Ik zou ook graag nog een tijd in het buitenland willen wonen en werken met mijn gezin.

7. Wat vindt je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Lelijk is dat de menselijke maat steeds meer verloren is geraakt. We zien dat in situaties als de toeslagenaffaire en de afhandeling van de aardbeving schade in Groningen. Mooi vind ik politici die echt hun idealen weten vast te houden. Strijden waarvoor ze ooit zijn begonnen.

8. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

Het politieke landschap is erg versnipperd geraakt en steeds meer partijen zijn actief om hun belangen vertegenwoordigd te zien. Daardoor zie je ook dat politici steeds meer hun niche kiezen om actief in te zijn. Veel belangrijke zaken blijven daardoor ook politiek gezien liggen.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Lang de tijd nemen voor samen ontbijten met mijn gezin, muziek hard aan en dansen met onze dochters van 2 en 4 jaar in de keuken. Dan hebben we zoveel lol!

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

Het boek dat ik nu aan het lezen ben is van Rusland expert Fiona Hill “There is nothing for you here. Finding oppurtunity in the 21st century” Hill was veiligheidsadviseur onder zowel Democratische als Republikeinse regeringen en was één van de getuigen in het afzettingonderzoek tegen Trump. Haar persoonlijke levensverhaal belicht de veel bredere wereldwijde kwesties van sociale en economische achteruitgang. Zoals ze zelf mooi verwoord: “I discovered that I was a real-time study in mobility – both downward and upward. What was abstract in the lectures and textbooks was my family’s actual life. We were living data points.”

Tot slot, welke vraag mag er wat jou betreft uit en welke vraag komt daarvoor in de plaats?

Vraag 7 wil ik graag vervangen voor: in wie zijn of haar schoenen zou je graag voor een dag willen staan en waarom?

Marije Breedveld geeft de pen door aan Femke de Vries, verantwoordelijk voor belangenbehartiging bij VluchtelingenWerk Nederland.

Meer lezen

Per 1 oktober start Tim de Kroon als senior public affairs adviseur bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).  Hiervoor werkte hij als strateeg bij de gemeente Tilburg en in public affairs functies bij ProRail, de Nederlandse vereniging voor pedagogen en onderwijskundigen (NVO) en lobbyadviesbureau Public Matters.

Verder lezen »

Per 1 april is Laurine Bonnewits gestart als Public affairs advisor bij FME. Laurine is gespecialiseerd in belangenbehartiging in het complexe speelveld waar politiek, bedrijfsleven, overheid samen komen. Zij heeft een achtergrond al jurist en heeft een ruime bestuurlijke ervaring in gemeenteraden en in de Provinciale Staten van Zuid-Holand opgedaan. Daarnaast heeft ze veel ervaring […]

Verder lezen »