19 december 2024
10 vragen aan… Willem-Jan Verdoes
In onze vaste rubriek 10 vragen aan komt een bekend persoon uit het politieke speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Willem-Jan Verdoes, Belangenbehartiger bij Royal FloraHolland en Fractievoorzitter bij de ChristenUnie/SGP Zuidplas.
1. Wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?
Lastige vraag. Ik heb niet de indruk dat ik in mijn korte lobbyisten-bestaan (ongeveer 4 jaar nu) al grote lobbyfouten heb gemaakt. Wel merk ik dat ik soms vragen krijg over de eigen business (Royal FloraHolland: RFH), waar ik soms niet direct een antwoord op heb. Royal FloraHolland is met een jaaromzet van 5 miljard euro de leidende internationale sierteeltmarktplaats. Het is goed om je eigen bedrijf goed te kennen!
2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?
Toen ik de vraag kreeg om hieraan mee te werken, twijfelde ik wel even. Persoonlijk zou ik graag zien dat ervaren lobbyisten meewerken aan dergelijke ‘interviews’, zodat je er als relatieve beginneling ook echt iets van kan leren. Er werd me verzekerd dat het ook echt leerzaam voor anderen kan zijn, omdat ik een frisse blik zou hebben. Tja. De stappen die ik tot dusver heb gezet, geven me energie en daarom ben ik er erg blij mee!
3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?
Lastig te zeggen. Ik leer graag veel van de mensen die ik tegenkom. Ik kan eerlijk gezegd niet één persoon benoemen, maar een veelvoud aan de mensen om mij heen. Zowel in mijn privéomgeving, mijn politieke omgeving en in mijn werkkring.
4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?
Het is een breder fenomeen wat mij betreft, namelijk het vervagen van goede omgangsvormen in de politiek, het keihard spelen op de man en de inhoud lijkt soms echt op de achtergrond te staan. Ik zeg bewust lijkt, want ik weet dat er hard wordt gewerkt aan de inhoudelijke dossiers. Wel zie ik breder dat er wordt gemorreld aan het respect voor de instituties en dat het gezag van de overheden wordt ondermijnd door polariserende politiek. Dat is wat mij betreft fnuikend voor de democratie en het vertrouwen daarin. Het is zorgelijk! Hoe kan het toch dat men in Den Haag de kracht van samen door middel van constructieve gesprekken niet meer (lijkt) te zien?
5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?
Verdiep je in de politicus als mens én politicus. Wat is iemands achtergrond? Heeft iemand een geschiedenis op een bepaald dossier? Wat is de veronderstelde kennis van een Kamerlid op een dossier? Dit kunnen bepalende zaken zijn hoe je de lobby tot uitvoering brengt!
6. Waarom ben je lobbyist geworden? Wat drijft je als lobbyist?
Het snijvlak van politiek, publieke sector en bedrijfsleven spreekt mij erg aan. Dat ik in deze rol de belangen mag behartigen van de tuinbouw boeit mij. De sector staat voor enorme uitdagingen, maar de ambities zijn groter. Het is een sector die veel potentie heeft voor de gezondheid en het welbevinden van mensen. Om dit verhaal in Den Haag te vertellen is gewoon bijzonder en maakt dat ik erg enthousiast ben!
7. Welke politicus, waarmee je het niet per se op inhoud eens bent, bewonder je, en waarom?
Zelf sta ik in de traditie dat ik personen niet snel bewonder. De ene dag kan iemand een held zijn in de ogen van anderen en bij een ogenschijnlijke verkeerde beslissing kan iemand al van dat voetstuk zijn afgevallen. Iets meer verzoening in de breedte van de samenleving zou goed zijn. De opstelling van constructieve politieke partijen kan ik waarderen. Ik ben ervan overtuigd dat dat is wat ons land verder brengt. We zijn een land van polderen, laten we dat koesteren. Als dat niet meer kan, dan zal het electoraat ook (nog meer) naar de flanken uitwijken. Dat gaat ons land niet verder brengen.
8. Wat vind je de meest inspirerende lobby van de afgelopen tijd en waarom?
ASML en de regio Eindhoven is in mijn ogen buitengewoon effectief geweest. Vrij recent natuurlijk ook nog de regio als het gaat om de internationale studenten. Het is voor Zeeland, Limburg en Friesland bepalend voor het aanbod van het onderwijs, de leefbaarheid en de economie. Mijn inschatting was bij de start van dit kabinet de lobby wel eens effectiever zou kunnen zijn gezien de samenstelling, het extraparlementaire karakter (Op veel punten niet, maar heel helder is ook dat niet alles is dichtgetimmerd) en het tekort in de Eerste Kamer.
9. Wat is jouw mooiste reisherinnering en waarom?
In 2016 mocht ik naar de Verenigde Staten. Het was een prachtige tijd, zeker voor iemand die politiek erg interessant vindt. We waren bij rally’s van Hillary Clinton en Donald Trump. We proefden daar al iets wat later werkelijkheid werd: Trump zou de President worden. Het was mooi om in Washington, New York en Philadelphia te zijn geweest. Ontmoetingen met politici en ook kiezers. Erg goed om inzicht te verkrijgen in hun (stem) overwegingen in een totaal ander kiesstelsel dan de onze. Ik koester mooie herinneringen aan deze reis!
10. Welk boek moet de PA-professional gelezen hebben?
Zelf ben ik natuurlijk onderdeel van de podcastgeneratie. Heerlijk om alle verschillende politieke podcast te luisteren. Daarnaast beveel ik graag het YouTubekanaal Binnenhof NL aan voor de liefhebbers van de parlementaire geschiedenis van ons land. Het verleden is zo vaak bepalend hoe we richting de toekomst handelen. Erg interessant ook voor lobbyisten!
Meer lezen
Aileen de Witte start per 1 juli bij Royal Flora Holland. Aileen over haar nieuwe rol: “Na een aantal jaren bij BPRA public affairs mij hard te hebben gemaakt voor de zorgsector, start ik per 1 juli bij Royal Flora Holland. De afgelopen jaren heb ik mij ingezet voor het oplossen van de enorme uitdagingen […]
Verder lezen »In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan de Manager Public Affairs bij Airbus, Amal Tourabi.
Verder lezen »