10 vragen aan

6 december 2021

10 vragen aan … Amal Tourabi

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan de Manager Public Affairs bij Airbus, Amal Tourabi.

1. Wat is het grootste lobbysucces dat je in je loopbaan bent tegengekomen?

Belangenbehartiging is de rode draad in mijn loopbaan. Ik kan dan ook putten uit verschillende successen waaraan ik altijd samen met anderen aan heb gewerkt. Uit mijn tijd bij Oost Nederland denk ik aan het terugdringen van bestuurlijke drukte door de afschaffing van de zogenaamde plusregio’s maar ook aan het opwaarderen van de Valleilijn, de overvolle Gelderse spoorlijn tussen Amersfoort en Ede. Voor de technologische industrie denk ik aan de arbeidsmarktagenda en de stappen die we hebben gezet van werktijdverkorting tot de bestrijding van het tekort aan technisch personeel en de stimulering van meer vrouwen in de techniek. En meer recent vanuit Airbus NL ben ik trots op de eerste Nationale Ruimtevaart Agenda die sector breed is opgesteld en oplossingen bevat voor o.a. het klimaatvraagstuk en veilige communicatie via satellieten.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Niets! Ik ben van overheid, via FME (de branchevereniging voor de technologische industrie) bij het bedrijfsleven terecht gekomen. Voor een Bestuurskundige een interessante leercurve. Nu bij Airbus komen verschillende lijnen bij elkaar en kan ik mijn Public Affairs ervaring breder inzetten, zowel intern als voor de uitdagende ruimtevaartsector.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Mijn eerste Public Affairs rol was voor de provincie Gelderland. In het bijzonder zou ik Clemens Cornielje, voormalig Commissaris van de Koning(in) van de provincie Gelderland willen noemen. Hij liet mij de waarde van verbinden inzien. En ik leerde van hem dat je als lobbyist een surfer bent die altijd alert en wendbaar moet zijn, die een lobby soms meerdere keren trotseert, drijft op vele onderwerpen en de juiste diepgang heeft. Een treffend metafoor en kompas voor iedere lobbyist zou ik zeggen.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

De onmogelijkheid om sinds de verkiezingen in maart 2021 snel een nieuw Kabinet te vormen terwijl we in een ongekende pandemie zitten en er enorme crises zijn (van zorgtoeslag tot klimaat) die een daadkrachtige aanpak vragen.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Interne lobby is minstens zo belangrijk als de externe lobby. Een goede interne Public Affairs organisatie en werkwijze met strategische agenda’s, gekoppeld aan de organisatiedoelen, is cruciaal om de krachten te bundelen en succesvol te zijn. Om de collega’s mee te nemen in hoe Public Affairs werkt en te zorgen voor een gedragen aanpak heb ik regelmatig een ‘Dag onder de Haagsche kaasstolp’ georganiseerd. Zo kon ik mijn collega’s daadwerkelijk laten ervaren hoe het in Den Haag gaat en wat nodig is om effectief te beïnvloeden.

6. Wat is de beste houding voor Kamerleden als een lobby (zoals rond de faillissementswetgeving) zich misdraagt?

Goede en evenwichtige belangenafweging is cruciaal voor het besluitvormingsproces. Natuurlijk moeten misstanden worden aangepakt maar nog beter is ze te voorkomen. Het hebben van een goed imago is essentieel voor lobbyisten. Dat is iets waar de gehele lobby sector zich dagelijks van bewust moet zijn en naar moet handelen.

7. Wat vind je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Ik kan echt genieten van een stevig politiek debat. Hard op de inhoud maar wel op een verbindende wijze. Helaas is dat laatste niet meer zo vanzelfsprekend en wordt de toon harder. De afrekencultuur en persoonlijke aanvallen maken het toch al intensieve politieke vak nog pittiger. Ik heb veel waardering voor politici en bestuurders die zich dagelijks inzetten voor het brede maatschappelijke belang. Daar mag wat mij betreft meer aandacht voor zijn.

8. Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

De politiek is veel complexer geworden: meer weerbarstige vraagstukken, veel politieke partijen en nieuwe politici, een constante stroom van informatie, debatten, vragen, moties etc.. In die context is een soort ‘24/7’ belangenbehartiging ontstaan. In die dynamiek is het de kunst voor lobbyisten om focus te houden.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Ik ben een echt avondmens: dus op mijn favoriete zondagmorgen word ik wakker zonder wekker.

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

De Infinite Game van Simon Sinek.  Een interessant boek over leiderschap en het hebben van een infinite mindset. Sinek beschrijft een wereld waarin geen vaste spelregels bestaan en het niet gaat om winnen en verliezen. Een boek met een interessante zienswijze voor PA professionals.

Tot slot, welke vraag mag er wat jou betreft uit en welke vraag komt daarvoor in de plaats?

Ik geloof dat je het meeste leert van je fouten. Vraag 1 mag vervangen worden door: wat is de grootste lobbyfout die je hebt gemaakt en wat heb je daarvan geleerd?

Amal geeft de pen door aan Mira Levi, Public Affairs Manager bij Transport en Logistiek Nederland

Meer lezen

Josja Roest is gestart als Public Affairs adviseur bij Stedin. Hij was hiervoor werkzaam bij Hague Corporate Affairs. Roest over zijn nieuwe rol: “Het opzetten van de Energy Desk bij Hague en de vele opdrachtgevers uit de energiesector, hebben mij zo gegrepen dat ik mij volledig in ga zetten voor een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem […]

Verder lezen »

Wepublic is uitgebreid met drie nieuwe medewerkers. Chris van de Weijer en Floris-Jan Blok zijn per 1 februari gestart als Junior Adviseur. Jacqueline Knobben is begonnen als Intelligence Specialist. Chris heeft een Bachelor Politicologie en een Master Environment and Resource Management afgerond. Daarnaast liep hij stage bij het EU-team van Berenschot en was hij actief voor de jongerendenktank The […]

Verder lezen »