10 vragen aan

4 mei 2021

10 vragen aan… Zorglobbyist bij BPRA Marcel Gerritsen

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Marcel Gerritsen! Hij geeft de pen door aan Pia Dijkstra, één van de langst zittende woordvoerders zorg in de Tweede Kamer.

1. Wat is het grootste lobbysucces dat je in je loopbaan bent tegengekomen?

De discussie destijds over Herceptin en de postcode geneeskunde. Samen met Edith Schippers, Siem Buijs maar vooral Agnes Kant werd een heel belangrijke stap gezet in het weesgeneesmiddelenbeleid. Intensieve samenwerking met de Hovon, de NVMO en met specialisten als Peter Huijgens, maar ook met de industrie (Roche) en de communicatiedeskundigen (Marieke Quant)  zorgde voor een serieuze aanpak van het onderscheid in behandeling in het land. Lang geleden, maar ik ben er nog steeds trots op.

2. Wat zou je achteraf anders hebben gedaan in je loopbaan?

Niets, nog altijd blij dat ik ooit de stap heb kunnen en mogen zetten naar zelfstandig lobbyist en mijn bedrijf heb mogen uitbreiden met top lobbyisten die allemaal goed zijn terecht gekomen.

3. Wie was je grootste leermeester (of juf) en waarom?

Tony Blair: als enorm fan van de Britse politiek, was ik altijd gefascineerd door de wijze waarop hij gevoelige dilemma’s aan de orde kon stellen. Zijn bijdragen in het Britse Parlement zijn in mijn ogen legendarisch. Als geen ander wist hij het politieke debat te voeren. Hoewel ik nooit verder ben gekomen dan de lokale politiek, was hij voor mij bij debatten en bij presentaties, het voorbeeld.

4. Wat was het politieke dieptepunt van het afgelopen decennium?

Dat partijen keer op keer afscheid nemen van hun zorgwoordvoerders. De zorg heeft de allerhoogste prioriteit in Nederland, maar desalniettemin vormen een achtergrond in de zorg of sterke affiniteit daarmee geen garantie voor een hoge plaats op een kandidatenlijst.

5. Wat is jouw belangrijkste lobbytip?

Luisteren, er wordt nog steeds veel te veel gezonden.

6. Wat is de beste houding voor Kamerleden als een lobby (zoals rond de faillissementswetgeving) zich misdraagt?

De deur sluiten. Ik heb daar vele voorbeelden van gezien. Kamerleden die op een gegeven moment niet langer bereid zijn een lobbyist wegens verkeerde praktijken te ontvangen.

7. Wat vindt je lelijk aan Den Haag? En wat mooi?

Lelijk: De kilheid in fracties zodra de verkiezingen en de kandidaatstelling in aantocht zijn, veelal zitten je grote politieke tegenstanders in je eigen fractie. Mooi aan Den Haag is dat wij een prachtig, toegankelijk Parlement hebben waar parlementariërs en bewindslieden voor iedereen bereikbaar en aanspreekbaar zijn. Uniek in de wereld.

8. Wat is belangrijker in de politiek, perceptie of inhoud?

Natuurlijk gaat het om de inhoud, maar je moet dat wel helder over het voetlicht kunnen brengen, dus los van elkaar gaat niet.

9. Hoe ziet jouw favoriete zondagmorgen eruit?

Engels ontbijt, muziek op de achtergrond en na afloop zingen in een Schola (echt!).

10. Welk boek moet de PA professional gelezen hebben?

This honourable house van Edwina Currie, omdat de politiek ook uit mensen bestaat.

Aan wie geef je de 10 door, welke vraag wil je daar extra bij stellen en welke mag eruit?

Voormalig Kamerlid Pia Dijkstra, vraag 8 mag er uit. Daarvoor in de plaats de vraag:

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de politiek en de rol van lobby?

Meer lezen

In ons vaste rubriek 10-vragen-aan komt een bekend persoon uit het politiek speelveld langs. Dit keer was het de beurt aan Karen van den Einden, Senior adviseur Public Affairs en Positionering bij Natuur & Milieu. 

Verder lezen »

De Tweede Kamerverkiezingen van 22 november hebben een aardverschuiving in het politieke landschap veroorzaakt. De PVV van Geert Wilders staat aan kop, met GL/PvdA en VVD volgend. Nu rijst de grote vraag: Wie gaat met wie? Gaat Wilders voor een rechts blok, of wacht ons een verrassende centrumcoalitie? De antwoorden ontvouwen zich in de komende […]

Verder lezen »